Protez Diş Nedir?

Dişe protez uygulaması implant tedavisinin hemen ardından, hastanın diş kaybı yaşadığı durumlarda kayıp dişin yerini uygulamak amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Dişin kaybı sonrasında, kişi konuşmada sorun yaşayabilir, çiğneme problemleri ile karşı karşıya kalabilir ve bu durum estetik açısından hiç uygun bir görüntü yaratmayabilir. Dişin çeşitli yöntemler ile geri getirilemeyecek olmasının ardından, protez diş tedavisi uygulanabilir. Bu laboratuvar teknikleri ile hasta için yeni bir dişin yapılması anlamını taşır. İşlem sırasında hasta yeni bir dişe kavuşmuş olur.

Kaç Çeşit Diş Protez Türü Bulunur?

Diş protez türleri iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu türler; sabit ve hareketli olarak adlandırılabilir.

Sabit Protezler

Kendi içerisinde sınıflanan sabit protezler, hastanın dişinin işlem yapılmak için uygun ancak yetersiz olduğu durumlarda uygulanır. Kuron ve köprü uygulaması yapılarak hastanın dişi alınarak diş üzerinde yeniden kullanmak amacı ile bir kaplama geliştirilir. Hastanın dişine uygulanan protez hasta tarafından çıkarılamaz. Bu, dişin durumunun hekim tarafından ‘çok kötü’ olarak değerlendirilmediği durumlarda uygulanır. Bu aşamada lamine ya da zirkonyum kullanılabilir. Diş rengi hastanın kemik rengine yakın olarak seçilir ve yapılacak olan protezler uzun süre kullanılabilir.

Hareketli Protezler

Hareketli protezler, kişinin çene yapısının ve diş durumunun sabit protez yaptırmaya elverişli olmadığı durumlarda gerçekleşir. Bu aşamada diğer dişlerden destek alınabilir ve mevcut boşluğun doldurulması için laboratuvar ortamında sıfırdan bir dişin yapılması gerekir. Bu aşamada her iki damağa da uygulanabilecek akrilik total protez kullanılabileceği gibi, hastanın geçici olarak estetik sorununun giderilmesi için protezler de uygulanabilir. Hareketli protezler hasta tarafından çıkarılabilirler. Çoğu zaman bu tür takma diş olarak bilinir. Bir adet olarak yapılabileceği gibi, ağız içerisindeki tüm dişlerin kaybında da tüm dişler için uygulanabilir.

Protez Diş Nasıl Uygulanır?

Protez diş uygulaması hastanın ağız yapısı göz önünde bulundurularak gerçekleşmektedir. Protez diş uygulaması için;

  • Hastanın ağız içi durumu değerlendirilir ve diş yapısına uygun olarak implant uygulanıp uygulanmayacağı konusunda fikir birliğine varılır.
  • Hastanın diş kaybı mevcutsa ve protez uygulaması yapılacaksa dişlerin durumuna bakılarak sabit ya da hareketli protez için hasta ile fikir birliğine varılır.
  • Bu aşamadan sonra hastanın kendi dişi alınarak kaplama yöntemi ile protez oluşturulabilir ya da implant tedavisi ile ortalama 1-2 ay kadar sürecek bir tedavi yöntemine gidilebilir.

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş protezi bakımı düzenli olmak zorundadır. İşlem sonrasında doktorunuzu en az 6 ayda bir ziyaret ederek dişlerinizin durumunu düzenli olarak değerlendirmek durumunda olursunuz. Dişlerin düzenli fırçalanması, gerektiği durumlarda diş ipi kullanılarak diş fırçasının ulaşamadığı yerlerin temizlenmesi, alkol kahve gibi renk veren ve dişe zararı olan maddelerden uzak durulması gerekmektedir.

Bu durumlara dikkat edilmediği durumlarda protez kullanımı ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Ağız içerisinde meydana gelecek enfeksiyonlar, ağız içerisinde laboratuvar ürünü bulunduğundan ötürü nefeste oluşacak kötü koku bu durumlar arasında yer almaktadır.

Kaç Yaş Üstüne Uygulanabilir?

Protez diş yaş sınırı 18 ve üstü olarak belirtilebilir. Gençlerde protez diş uygulaması nadir şekilde görülür. Çoğu zaman yaş dolayısı ile diş çoğu zaman yıpranmamış, alternatif tedavi yöntemleri ile tedavisi mümkün olabilmektedir. Bununla beraber gençlerde ilerlemiş durumlarda da kaplama yöntemleri ile sabit protez uygulaması yapılabilir. Ancak oldukça ilerlemiş vakaların bulunduğu durumlarda genç bireylere protez uygulamasının yapılabilmesi için diş gelişiminin tamamlanmış olması gerekir.

Çocuklarda protez uygulaması yapılmaz. Gençlerde bu uygulamanın yapılması için 20 yaş ve üstü beklenmelidir. Protez diş, artık dişin kurtarılamayacak duruma geldiğinde uygulanan bir yöntemdir. Dişin kötü durumda olmadığı, eksiklik yaşanmadığı durumlarda protez uygulaması yapılmaz.

Protez Diş Uygulama Fiyatları

Protez diş maliyeti birçok unsura göre değişiklik göstermektedir. Diş hekimliğinde en yüksek ücretler bu tedavi sebebiyle olmaktadır. Buna göre protez diş ücretleri aşağıdaki unsurlara göre değişiklik gösterebilir.

  • Kaç diş için protez uygulaması yapılacağı
  • Protez sırasında kullanılacak olan maddenin niteliği
  • Hareketli ya da sabit olarak kullanılan türlerin hangisi için uygulama yapılacağı
  • İmplant tedavisi ile beraber yapılıp yapılmayacağı
  • Tedavi süresinin ne kadar olacağı
  • Ne kadar ciddi bir uygulama olacağı
  • Uygulama yapacak hekimin tecrübesi
WeCreativez WhatsApp Support
Anında Size Dönelim.